2021 KABE nieuws

 
cover-kabe-nieuws-2021

Publicatie: oktober 2020

In het laatste nummer van de Koerier 2020 weer aandacht voor de veranderingen van de KABE caravans en campers. Die zijn er weer, want je moet wat als je ‘altijd een stap verder’ wilt. Eerst de modellen die zijn verdwenen.

 • Dat zijn bij de Classic: de 560XL, de 600 GLE met de indeling B15, de 660 GDL.
 • Bij de Edelstenen zijn er geen modellen verdwenen.
 • Bij de Royal/Haciënda bestaan niet meer: de R560 XL FK, de R740 GLE, de R740 TDL FK en de R780 DGLE.
 • Bij de Imperial/Haciënda verdwijnen de modellen: de M560 XL FK, de M600 TDL, de M740 TDL FK.

Of uw model verdwenen is weten we uiteraard niet. Zeker is dat het met niet goede verkoopcijfers te maken zal hebben. Dat de Classic de enige is die met nieuwe modellen verkrijgbaar wordt, namelijk de modellen 600 GLE B2, de 600 TDL E2 en de 600 XL, is misschien veelzeggend over marketingrichting van KABE. Een betere concurrentie positie t.o.v. andere merken zal hier de reden voor zijn. Een beproefd concept, waarbij de goedkopere series langzaamaan worden voorzien van wat eerder in de duurdere modellen standaard was. De VOLVO rijders weten er alles van. De belangrijkste reden is dat wij het minder gecompliceerd voor de klant en onszelf willen maken. We bieden te veel mogelijkheden aan en dan worden de modellen en accessoires welke bijna niet verkocht worden, geschrapt.

Er zijn nieuwe modellen aan het programma toegevoegd omdat de klanten en de dealers hierom hebben gevraagd. De dealers hebben daarbij ook direct de nodige orders geplaatst, aldus Peter Vlaanderen.

kabe-nieuws-2021-mini-hamerslagDe Classic is aan de buitenkant voorzien van een nieuwe beplating die ‘minihamerslag’ wordt het genoemd. Ook de nieuwe achterzijde draagt zeker bij tot een hogere verkoop (tot 2017 werd deze achterzijde voorzien bij de Edelstenen & Royal).  

Tot de nieuwe standaarduitrusting behoren nu ook:

 • verlichting in de garderobe, in de ruimte onder het bed en in de disselbak.
 • router, stereo en USB in het stapelbed maakt de inrichting compleet.
 • gaslekindicator

De USB in het stapelbed zal de meegaande kinderen zeker aanspreken. Met nog enkele andere veranderingen is de Classic niet meer een ’uitgeklede’ Edelsteen. Met het comfortpakket en overige accessoires wordt het bijna een Royal.

De Edelstenen zijn met ingang van 2021 uitgevoerd met een vlakke beplating, voorheen een optie, nu standaard. Een raam in de deur bij de Edelstenen zal misschien volgend jaar een noviteit zijn. Nu is dit al langer standaard bij de Royal.

kabe-nieuws-2021-span-in-winter

Dat de striping weer wat anders is, weten alle KABE-bezitters inmiddels. Soms een heel duidelijk verschil en soms, zoals nu, een klein beetje anders. De kenners herkennen aan die striping het modeljaar, zoals in 2012 de opvallende grote grijze balk, die in 2013 weer was verdwenen. Met de accessoire pakketten ‘’tilt’’ u uw Edelsteen bijna op naar een Royal. 

 • Het Comfortpakket: grote koelkast, hoofdsteunen, bagageluik, handdoekdroger, bed met elektrisch verstelbaar hoofdeinde.
 • Het designpakket: licht metalen velgen 15”, raam in deur, Heki 2 dakluik, op maat gemaakte vloerbedekking.

kabe-nieuws-2021-imperialOok de Imperial smoelt anders dan in 2020, of het mooier is, is aan u. Een ‘’wereldprimeur’’ is de zoneverwarming ALDE, standaard (niet optioneel in andere series). Het bijzondere: aansturing van de verwarming in twee zones, de toiletruimte is altijd verwarmd, op retourleiding en een extra verwarmingsleiding achterzijde in de vloer.

Alle modellen (vanaf de Edelstenen) hebben een interieur van Nordic Oak, zeg maar Noors eiken, met details in het plexiglas. Wat deze precies zijn, wordt de scribent niet helemaal duidelijk. Voor de ‘fijnproevers’ zullen we maar zeggen. Boven de keuken heeft het ‘ronde’ kastje plaatsgemaakt voor een strak, wat schuin geplaatst kastje. Dat ziet er fraai en modern uit. Kortom niets herinnert meer aan het interieur van zo’n 15 jaar terug. Veel veranderingen zitten in het gebruiksgemak. Een greepje hieruit,

 • kabe-nieuws-2021-douchedraadloze oplaadpunten (v.a. Royal)
 • router, stereo (Edelstenen)
 • USB-aansluitingen in stapelbed en opbergtassen.
 • De Royal is uitgerust met een nieuw fornuis, een Thetford met 4-pits kookplaat en heteluchtoven op 230V.
 • De TDL uitvoeringen hebben een nieuwe douchecabine, de legkast bestaat daar niet meer. Er zijn, wat oneerbiedig geformuleerd, planken toegevoegd.

Bij de campers zien we dezelfde veranderingen. Deze worden hier niet verder beschreven. Kortom KABE is er toch weer in geslaagd een aantal noviteiten aan de toch al complete caravan/camper toe te voegen. Disclaimer. U begrijpt dat de hierboven beschreven verandering een impressie is. Geen volledigheid wordt nagestreefd. De dealer en de brochures zullen meer informatie geven.

Meer info over model 2021 in:

 1. Camping Magazine 2/2021
 2. Camping Magazine 1/2021

De redactie

 

 

kabe-altijd-een-stap-verder

 

 2023 Kabe Club Nederland