Interview: Van Eijk Caravans

 
van-eijk-caravans

Publicatie: maart 2019

Van Eijk een trotse KABE dealer in Noord Brabant

Alvorens in gesprek te gaan met Chris Merkx gaan we op zoek naar informatie over het caravan bedrijf dat al twee keer caravanbedrijf van het jaar werd.

Caravanbedrijf van Eijk bestaat al lang. Het begon eigenlijk allemaal in 1974 toen de heer Cees van Eijk samen met zijn vrouw Betsy de basis legde voor het bedrijf dat het nu is. Als kleine zelfstandige werd als eerste het merk Bergland binnengehaald. Fendt, nog steeds het belangrijkste merk, werd in 1976 aan de collectie toegevoegd. KABE deed zijn intrede in 1999. Vanaf 2001 zijn KABE en Fendt de twee merken waar het bij van Eijk om draait, ook al omdat Bergland niet meer bestaat.

Een echt familiebedrijf, ook de andere KABE-dealers kennen zo’n geschiedenis.  Na Cees en Betsy werd onder de leiding van Cor en Wim het bedrijf verder uitgebouwd.

vaneijkcaravans-01

In de Focwa krant lezen we: Cor en Wim van Eijk hebben hun caravan- en camperservicebedrijf overgedaan aan Chris Merkx. Cor van Eijk blijft wel aan als voorzitter van de vakgroep Caravan- en Camperservicebedrijven van FOCWA Specialisten. Vijf jaar geleden kwamen Cor en Wim tot de conclusie dat er geen opvolging van het bedrijf zat in de eigen familie. Beide broers zijn toen intensief op zoek gegaan naar een geschikte overnamepartner. Cor van Eijk: "We hebben ervoor gekozen het bedrijf niet in de etalage te zetten, maar rustig af te wachten tot er een geschikte overnamepartner zich zou melden. Dat is in september 2013 gebeurd toen we in contact kwamen met Chris. Daar hadden we direct een goed gevoel bij. Van 1 maart tot 1 april heeft de overdracht plaatsgevonden en sinds 1 april 2014 zijn wij teruggetreden uit het bedrijf."

Cor van Eijk verzekert ons (Focwa) ervan dat er behalve de poppetjes aan de leiding niets verandert in het bedrijf: "De huisvesting, het team, de formule, dat blijf allemaal bij het oude. Met die wetenschap benaderen we Chris en stellen hem een aantal vragen.

Kan je iets zeggen over de ontwikkeling van het bedrijf daarna?

Doelstelling was om de zaak in eerste instantie te consolideren. Wanneer twee boegbeelden uit de het bedrijf en de markt stappen zul je eerst moeten zorgen voor stabilisatie naar je klanten. Natuurlijk hoort ook het personeel bij deze stabilisatie. Komende vanuit een B2B markt en nu in een B2C omgeving vereiste het ook nog enige aanpassing van mijzelf binnen deze organisatie. Al snel vond ik mijn plek en gebruikte ik mijn ervaringen uit het verleden om de mensen hun verantwoordelijkheden te geven en deze verder te ontwikkelen. Het team zoals deze met mij startte kende enkele wisselingen door natuurlijk verloop maar in basis staat er nog steeds hetzelfde team. Ook mijn zoon Alexander is 1,5 jaar geleden in de zaak begonnen en leidt nu de shop. Kortom het meeste is bij het oude gebleven maar we zijn intern qua ontwikkeling gegroeid.

vaneijkcaravans-05Kan je iets zeggen over jouw verwachtingen t.a.v. de toekomstige markt voor caravans?

Mijn verwachtingen zijn als volgt. De markt ontwikkelt zich naar verdere luxe. Caravans worden groter/zwaarder en luxer. Dit blijkt ook uit het jaarlijkse onderzoek dat door o.a. Fendt en KABE gedaan wordt. In schril contrast staat dit met de druk vanuit o.a. Nederland naar kleinere en lichtere auto’s. Ook de elektrische auto zou in de huidige status een belangrijke bedreiging zijn voor het caravannen. De techniek schrijdt echter voort en mijn verwachting is dat er oplossingen komen voor deze uitdagingen. Er zijn inmiddels mogelijkheden om een caravan ondersteunend te laten werken achter een auto bij het optrekken en het rijden in de bergen. Energiebesparend en tevens een extra veiligheid. Caravannen is haast niet weg te denken bij onze wil om zelf de wereld te ontdekken met je eigen hotelkamer bij je.

vaneijkcaravans-02Het is vast super om een caravanbedrijf te hebben en te runnen?

Inderdaad geniet ik en mijn gezin van het bedrijf zoals we dit hebben. Een van de twee dochters helpt in de weekenden in de shop en ook mijn andere dochter doet op de achtergrond haar best in het stukje on-line marketing voor Van Eijk caravans. Nog steeds dus een echt familie bedrijf. Het leuke van deze business is dat je zoveel mensen ziet genieten van de producten en diensten die wij leveren.

 

vaneijkcaravans-04Met hoeveel medewerkers zijn jullie?

Van Eijk caravans heeft zo’n 15 medewerkers in dienst. Dit aantal is redelijk stabiel. Uiteraard is het lastig om vakmensen te krijgen en daarom zie ik onze mensen dan ook als een waardevol iets. Daar tegenover bieden wij natuurlijk ook het een en ander voor onze mensen wat ze zeker niet eenvoudig terug vinden in de markt.

Als er vrije tijd is, wat krijgt dan de aandacht?

In mijn vrije tijd krijgt mijn gezin de volle aandacht. Yvonne, mijn vrouw, en ik gaan er gemiddeld 1 weekend per maand er op uit met onze caravan. Daarnaast probeer ik ook steeds iets aan mijn gewicht te doen door middel van veel wandelen en joggen. (Je moet wel als je houdt van goed eten en drinken ?). Ook een rondje op de golfbaan is wel aan mij besteed.

vaneijkcaravans-03Kan je iets zeggen over de relatie met KABE?

KABE… ja wat kunnen we daar over zeggen? Ik vind het een prachtig product. Ik heb in basis veel gevoel bij het type klant dat een KABE koopt. Wellicht door mijn vorige relaties in mijn werkzame verleden. De klant en het product liggen me wel.

Het is een kwaliteitsproduct echter er schort in de eerste periode na uitlevering soms nogal wat aan. Dit heeft aan de ene kant te maken met het verwachtingspatroon en aan de andere kant de kwaliteitscontroles bij KABE of bij ons, Van Eijk caravans. De kwaliteit van beleving is niet te evenaren, zeker niet in het voor en najaar/winter wanneer je meer tijd doorbrengt in de caravan en niet alleen het bed van de caravan gebruikt. Maar deze kwaliteit kent natuurlijk ook een prijs. Bij andere merken is deze kwaliteit niet te krijgen en dus onbetaalbaar. Ik denk dat het ervaren van een KABE je het beste gevoel geeft over de prijs. Uiteindelijk, wanneer je het omrekent naar bedragen per dag, kun je zeggen dat je voor zo’n € 3,5 per dag meer, dan met bijvoorbeeld een Fendt caravan, je geniet van de luxe van een KABE.

De redactie

 

 

kabe-altijd-een-stap-verder

 

 2023 Kabe Club Nederland