Interview: Hooftman - VOLVO dealer

 
volvo-hooftman

Publicatie: juli 2022

Hooftman Volvo

Je hebt de advertentie al gezien in het eerste nummer van 2022. Hooftman Volvo, Zorgeloze Mobiliteit. De redactie vond dat in ons KABE clubblad als Zweeds kwaliteitsproduct een advertentie van dat andere Zweedse kwaliteitsmerk niet mocht ontbreken. Dus ging de redactie op acquisitie. Dat er al enkele KABE leden bij Hooftman hun Volvo kochten zal hebben meegespeeld om de acquisitie succesvol te doen zijn.

volvo-hooftman-foto-1De historie van dit familiebedrijf:

Hooftman is in de jaren ’40 opgericht door de tweeling Henk en Jan Hooftman. Op dat moment actief in de bromfietsen en tuinbouwmachines.
Langzamerhand groeide het bedrijf, ook door de verhuizing naar Waddinxveen, naar een toonaangevende Volvo dealer met vier vestigingen in het gebied Midden-Holland.

Om tot zo’n mooi en succesvol familiebedrijf te groeien, zijn heel wat stappen gezet en ervaringen opgedaan. Zoals bij veel ondernemers ook hier niet uitsluitend successen, teleurstellingen zullen er ook geweest zijn.
Maar ondanks (misschien wel dankzij) af en toe een tegenvaller hebben Jan en Henk hun Boskoopse dorpsgarage door de jaren heen omgetoverd van een Daf
garage tot de gerenommeerde Volvo dealer.
Zij maakten het begin van het automatiseringstijdperk mee, volgden de ontwikkelingen in de autotechniek met belangstelling en volgden de economische groei op de voet.
De beide zoons, Henk en Teun Hooftman, waagden na de overname van het bedrijf in 1986, in 1990 de overstap naar Waddinxveen. Met een gezonde ondernemersvisie durfden zij de stap aan het bedrijf te laten groeien en
namen in 1992, 1998 en 2003 de Volvo dealers in Schoonhoven, Woerden en Alphen aan den Rijn over.

Verbouwing en overname:

Door de groei van de organisatie bleek al snel dat het hoofdkantoor in Waddinxveen qua ruimte haar beperkingen had. Een grootscheepse verbouwing werd gestart, waarbij de uitbreiding ruimte gaf voor meer occasions in de showroom, een grotere werkplaatscapaciteit, de centrale administratie en opslagruimte voor winteren zomerbanden.
In juni 2009 werd het vernieuwde pand feestelijk geopend en kon er gewerkt worden aan de volgende belangrijke stap in de Hooftman-historie.
De derde generatie Hooftman nam het roer van vader en oom over. Op 25 september 2014 was met het ondertekenen van de nieuwe Volvo dealercontracten, ook de overname door Ivor en Martine een feit.
"Zo’n overname doe je eigenlijk niet alleen", vertellen ze, "want zonder een goed team van medewerkers wordt het niks". Daar zijn zij zich goed van bewust.
Johan C. zou zeggen "je snapt het pas als je het door hebt". Nou dat hebben zij door.

Hooftman, Zorgeloze Mobiliteit:

Niet zo maar een (reclame)kreet. Martine Hooftman: "Wij willen hiermee aangeven dat wij meer willen zijn dan een garage waar je voor onderhoud en reparaties naar toe gaat. Natuurlijk speelt dat een heel belangrijke rol, maar
evenzeer de onderweg-service en ons signaleringssysteem, waardoor wij preventief acties kunnen ondernemen. Wij streven naar een symbiose tussen autorijden en andere vormen van vervoer. Dat zal nog verder worden
uitgewerkt, maar het ‘denkwerk’ is begonnen. Dat vergt dat je bereid moet zijn buiten je eigen denkkader te treden en naar anderen, bijvoorbeeld de medewerkers, te luisteren".

volvo-hooftman-gastvrij

Ambities:

Die hebben zij zeker, want vier vestigingen betekent veel verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid betekent je ambities formuleren, want zeker in de autobranche volgen de ontwikkelingen elkaar snel op.
Neem de ontwikkeling van de elektrificatie. De merken bij ons in huis zijn tenminste hybride.

Martine vertelt verder: "Elektrificatie heeft ook zijn effecten op de deskundigheid van onze medewerkers. Op tijd ook die bakens verzetten betekent onder andere allianties aangaan met het beroepsonderwijs. Zo hebben
wij verbindingen met de ROC’s waar de monteurs worden opgeleid. Vrijwel altijd eerst de vernieuwingen bij de bedrijven en dan de implementatie in het vakonderwijs. Dus een goede samenwerking met het onderwijs is ook voor Hooftman een must. Daar investeren we graag in". 

De redactie                   

 

 

kabe-altijd-een-stap-verder

 

 2023 Kabe Club Nederland