Interview: Martens Caravanbouw

 
caravanbouw-martens

Publicatie: juni 2020

Martens Caravanbouw uit Brummen

In de eerder verschenen KABE-Koerier is aandacht besteed aan de KABE-dealers. In dat rijtje mag Martens Caravanbouw uit Brummen uiteraard niet ontbreken. Misschien dat u zich afgevraagd heeft wat de betekenis is van de toevoeging ‘caravanbouw’ in de naamgeving. Wij bezochten eenvoudig hun website en veel wordt duidelijk.

De website

Martens Caravanbouw sinds 1954. De eerste brochure van Martens Kampeerwagens dateert uit 1957 en omvat het overzichtelijke programma van type M1 tot M5. Die eenvoudige aanduidingen blijven in de loop der jaren steeds gehandhaafd. Een M2 bijvoorbeeld staat in 1957 voor een kleine, dubbelwandige wagen (2.44 m opbouwlengte) die 370 kg weegt en 2.495,= guldens kost. Een M5 is 4.20 m lang en kost met oplooprem 4.375,= guldens.

martens-01

martens-02 Jaarlijks werden er toen zo’n 50 caravans afgeleverd. Ze zijn solide, prima afgewerkt en bezorgen het merk een goede reputatie. De conclusie van een test van een M4 in de ANWB Kampeer Kampioen spreekt wat dat betreft duidelijke taal: “Martens Caravanbouw is een geavanceerd bedrijf dat niet luidruchtig aan de weg timmert. Men zou er wel reden toe hebben, want er wordt daar gewoon een hele fijne caravan gebouwd”. Door het leveren van constante kwaliteit weet Martens zich lang als bouwer te handhaven.

De laatste seriematige wagens worden in 1980 gebouwd. Langzamerhand werd overgeschakeld op de verkoop van bestaande merken, zoals de Italiaanse polyester Lander Graziella caravan. Inmiddels omvat het programma de merken Eriba Hymer, Solifer, Polar, KABE en Sprite. En de derde generatie van de familie Martens is ondertussen in het caravanbedrijf werkzaam. Door de jarenlange ervaring die van vader op zoon op kleinzoon is doorgegeven, is uw caravan bij ons in veilige handen. Wij proberen altijd zo goed mogelijk voor uw caravan te zorgen, want daar ligt ons hart!

In 2014 vierden we ons 60-jarig jubileum. Onderdeel van dat jubileumjaar was onder andere de inrichting van een expositie. Hier waren allerlei foto’s, bouwtekeningen, persberichten, oude brochures, gereedschappen en allerlei andere leuke curiosa uit de caravangeschiedenis verzameld. Gezien de vele enthousiaste reacties hebben we besloten de foto-collagewand intact te laten. Dus u bent van harte welkom om een kijkje in de ruim 60-jarige geschiedenis van Martens Caravanbouw te nemen! Tot zover de website.

martens-03
Het interview

martens-04In 2017 was onze club te gast bij Martens tijdens het najaar- en dealerevenement. Zij die er waren zullen zich de verwennerij nog goed herinneren. Tjonge wat een verzorgde lunch. Met veel belangstelling werd rondgekeken in de ruime showroom en dito werkplaats, waar de broer van Anja bij veel technische vragen uitleg gaf.

Martens Caravanbouw bestaat dus al lang, heel lang. We leggen Anja van de derde generatie Martens een aantal vragen voor.

Jullie schrijven op de website 3 Scandinavische merken onder jullie hoede te hebben. Hebben jullie een speciale band met de Scandinavische merken en wat betekent het merk KABE daarbij?

Wij houden van bijzondere caravanmerken, en daar passen KABE, Solifer en Polar natuurlijk perfect bij.

Kan je iets zeggen over jouw verwachtingen t.a.v. de toekomstige markt voor caravans. Met de toenemende vraag naar duurzaamheid en zeker nu vliegvakanties om milieu- en virusredenen uit de gratie raken, gaat kamperen daarvan profiteren. Het is vast super om een caravanbedrijf te hebben en te runnen.

Jazeker, onze klanten zijn enthousiast, in vakantiestemming en vol goede plannen om met de caravan op pad te gaan, dat maakt ons werk aangenaam. En natuurlijk is het zeer afwisselend werk door de combinatie van techniek met de persoonlijke contacten.

Met hoeveel medewerkers zijn jullie?

“Team Martens Caravans” bestaat uit 7 personen, waarvan Wim onlangs zijn 30-jarig jubileum bij ons heeft gevierd.

Als een bedrijf al meer dan 65 jaar bestaat is er dan een goed eigen vermogen waardoor er bij tegenslag niet direct bij een bank hoeft te worden aangeklopt.

Wellicht ouderwets, maar het lijkt ons verstandig om in goede tijden wat te sparen zodat je slechtere periodes kan overbruggen. Het leven bestaat tenslotte uit pieken en dalen, daar moet je (voor zover mogelijk) op voorbereid zijn.

Is er vrije tijd is, wat krijgt dan de aandacht?

Dan gaan we met de caravan op vakantie!

Kan je iets zeggen over de relatie met KABE en welke plaats die inneemt in jullie assortiment.

Wij zijn superblij met KABE, omdat dit een perfecte aanvulling op ons assortiment is: topkwaliteit, Zweeds design, geen “dertien in het dozijn” caravan maar iets voor de echte liefhebber. Daar houden we van!

De redactie
Wim van Oosterom

 

 

 

 

 

 

 

 

kabe-altijd-een-stap-verder

 

 2023 Kabe Club Nederland