Berichten

Legionella, onderweg en in de caravan

Legionella, onderweg en in de caravan

Ziek worden van legionella is in de meeste gevallen te voorkomen, voorkomen is beter dan genezen! In dit stukje behandelen we hoe je legionella onderweg met de caravan kunt voorkomen.

Naar aanleiding van een mail van een Kabe-lid hebben we een samenvatting gemaakt over hoe en waar de legionella bacterie voorkomt en wat de gevaren zijn. En het belangrijkste: wat we er zelf aan kunnen doen om dit te voorkomen.

Allereerst willen we refereren naar een eerder geplaatst artikel: Water(tank) hygiëne in de caravan (http://www.kabeclub.nl/berichten/articleid/60/watertank-hygiene-in-de-caravan) Dit is de basis, een schoon en hygiënisch watersysteem.

Wat is legionella

Legionella pneumophila is de naam van de bacterie die legionellose (veteranenziekte) kan veroorzaken. De bacterie komt vooral voor op plaatsen waar water in contact komt met een vaste stof, zoals in een waterleiding. Normaal gesproken komt de legionellabacterie in kleine hoeveelheden voor en kan dan ongevaarlijk zijn. De bacterie kan groeien in warm water tussen de 20 en 50 graden. Dat gebeurt vooral als het water lang stil staat.

Hoe ontstaat een besmetting

U kunt ziek worden als u druppels waternevel inademt die besmet zijn met legionellabacteriën. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren onder de douche. Van water drinken kan men niet ziek worden.

Symptomen van een legionella besmetting

Mensen die ziek worden door de legionellabacterie krijgen meestal vijf tot zes dagen na de besmetting last van lichte koorts, hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel. Een paar dagen later ontstaat een legionella-longontsteking met hoge koorts (boven de 39 graden) en koude rillingen. Mensen hoesten ook veel en kunnen last hebben van kortademigheid. Meestal is opname in een ziekenhuis nodig.

Regelgeving ter voorkoming van de verspreiding van legionella

Een hotel, zwembad, camping of jachthaven dient een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Dit bedrijf maakt de risicoanalyse en het legionellabeheersplan van de waterinstallatie. Het legionellabeheersplan beschrijft de periodieke preventieve controles en het onderhoud van de waterinstallaties. Minimaal 2 keer per jaar moet het water gecontroleerd worden.

Hoe legionella besmetting voorkomen

Zorg in de caravan voor een schoon watersysteem waarbij legionella niet de kans krijgt om zich te ontwikkelen door zich te hechten aan verontreiniging in de tank en leidingen. De legionellabacterie wordt vernietigd als de watertemperatuur boven de 60 graden komt. Ben ook voorzichtig met campings in het voor-en naseizoen als er weinig bevolking op de camping is en let ook extra op als het douchewater (waar dan ook) lauw is. Een vraag aan de campingbeheerder over hoe hij zijn legionellabeheersplan uitvoert kan, als het goed is, een geruststellende gedachte geven en een fijne douche. Thuis is het verstandig de waterleiding goed door te spoelen na een vakantie, zowel de koud als warm waterleiding.

Wat te doen om legionella in de Kabe-caravan te voorkomen?

Het is goed om te weten dat het water in de boiler van de Kabe-caravan opgewarmd wordt tot 40 graden, ideaal voor de legionella bacterie om zich te vermeerderen. Ter bescherming van vorst lopen alle waterleidingen over de verwarming en ook dat water wordt (onbedoeld voor de legionella bacterie) verwarmd. Het is dus zaak om tijdens gebruik van de caravan regelmatig alle waterleidingen goed door te spoelen. Het verwarmingssysteem heeft overigens een instelling om te voorkomen dat de legionella bacterie zich vermeerderd en wel met de volgende instelling via het ALDE bedieningspaneel.

  • Automatische temperatuurverhoging (legionella). Om 2 uur 's nachts (als de klok is ingesteld) start de verwarmingsketel en werkt conform ”Meer warm water” gedurende 30 minuten (zie paragraaf 5:2). Dit om het risico op legionella te verkleinen. Hierbij wordt de watertemperatuur op 65 graden gebracht.

Deze instelling is mogelijk bij caravans met een ALDE 3010 en 3020 installatie vanaf bouwjaar 2006. Onderstaand een link naar de betreffende gebruiksaanwijzing.

Gebruiksaanwijzing ALDE bedieningspaneel:

Belangrijk om te weten

Kabe-caravans met een ALDE Comfort 2923, 2928 en Compact 3000 hebben deze mogelijkheid niet, het warm water van de boiler wordt daar maximaal 40 graden!! Het betreft caravans tot en met bouwjaar 2005.

De informatie in dit artikel komt van onderstaande sites:

Voor vragen/opmerkingen over dit artikel: techcommissie@kabeclub.nl

Technische Commissie Kabeclub

Met dank aan Wim van der GiessenReacties zijn gesloten.

Heeft u een Kabe-caravan en wilt u lid worden?

Het kost maar € 45 per jaar!

Maak een selectie

Meest recente

Read More >>